Personal Data Protection Notice

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

This Personal Data Protection Notice (“Notice”) describes how VIVA PARADISE SDN BHD (Company Registration No: 201201020704(1005196-W)) and its holding companies, respective subsidiaries, its related corporations, associates, affiliates and joint development companies as well as their representatives (“VIVA”) uses your Personal Data that may have been collected and processed as part of its day-to-day operations and in the ordinary course of business pursuant to the requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) in Malaysia.

In the event of any conflict between the English and other language versions, the English version shall prevail. VIVA shall have the right to modify, update or amend the terms of this Notice at any time by placing the updated Notice on the VIVA’S website (“Website”). By continuing to communicate with VIVA or by continuing to have dealings with VIVA following the modifications, updates or amendments to this Notice, this shall signify your acceptance of such modifications, updates or amendments.

In the course of your dealings with VIVA or communicating with VIVA or by using its website, products or services, you consent to the processing of your Personal Data by VIVA and all persons involved in the provision of services by VIVA.



Collection of Personal Data

  1. “Personal Data” means information about you which you have provided to VIVA, who can be identified from that data and other information to which VIVA has or is likely to have access, including name, NRIC, contact number, address, e-mail address, date of birth, bank account number, credit card number, information of spouse or third party persons such as name and birth date, all transaction data, such as details about payments to and from you, and any information about you which has been provided to VIVA in any correspondence such as through name cards or business cards and/or any information about the individual that has been or may be directly or indirectly collected, stored, used and processed by VIVA from time to time.

  2. In addition to the Personal Data provided to VIVA directly, VIVA may also collect Personal Data from a variety of sources, including without limitation from its business partners, public domains such as websites, name cards, purchase orders, or when the individual interacts and communicates with VIVA.

  3. Personal Data may also be collected through cookies when you browse the Website. If you do not wish to have cookies placed on your computer while browsing the Website, please set the browser to refuse cookies before using the Website, with the drawback that certain features of the Website may not function properly without the aid of cookies.

  4. Provision of the individual’s Personal Data is mandatory as without such Personal Data, VIVA will not be able to communicate with you, provide the services you require or access certain section of the Website.



Purposes of Processing

5. VIVA may use and process Personal Data for the purposes relating to the business and activities of VIVA which shall include, without limitation the following (“the Purposes”):

  • to process, confirm and fulfil customer requests regarding VIVA’S products, services or transactions;

  • to communicate with you on enquiries, requests, complaints and/or comments;

  • to implement and facilitate any transaction with VIVA;

  • to comply with or to enforce the terms and conditions of any contract or agreement entered into by or on behalf of VIVA to which VIVA is otherwise bound or is obliged to observe;

  • to process billing information and payment transactions;

  • for internal administrative purposes;

  • for internal and external investigations;

  • to enforce or defend VIVA’S legal rights, interests or property and/or to obtain legal advice;

  • to facilitate any participation in VIVA’S contests, events, market research and surveys;

  • to process and consider job applications to VIVA;

  • for VIVA to comply with its obligations under law whether within or outside Malaysia;

  • other incidental purpose relating to any of the above,

    and you agree and consent to VIVA using and processing such Personal Data in the manner as identified in this Notice.



Marketing and promotional purposes

6. VIVA may send marketing communication to its customers, and in some instances may use and process Personal Data for such purposes, such as to:-

  • provide marketing communications that are effective and optimized for customers;

  • to distribute information or details of events, seminars, conferences and talks which may of interest to you;

  • keep customers up to date with the latest benefits from VIVA;

  • contact customers about services and offers that are relevant to them;

    by way of e-mail, post and phone calls (“Marketing Purposes”).
    If you do not consent to VIVA processing Personal Data for the Marketing Purposes, please contact us using the contact details below.



Transfer of Personal Data

7. Personal Data may be transferred to, stored, used and processed in a jurisdiction other than Malaysia, such as in the following circumstances:

  • where VIVA’S administrative functions are being performed outside of Malaysia;

  • where VIVA’S servers or back-up servers are located outside of Malaysia;

  • where Personal Data is required to be disclosed to various law enforcement agencies outside of Malaysia;

  • where VIVA’S service providers, contractors, agents or partners are located outside of Malaysia.



How VIVA Protects Your Information

8. VIVA shall keep and process the Personal Data in a secure manner and endeavour, where practicable, to implement the appropriate administrative and security safeguards and procedures in accordance with the applicable laws and regulations to prevent the unauthorized or unlawful processing of Personal Data and the accidental loss or destruction of, or damage to, such Personal Data. VIVA uses strict procedures and security features to prevent unauthorised access wherever possible. The level of security of Personal Data which kept in a non-electronic environment are also treated with strict procedures and means.



Disclosure to Third Parties

9. Personal Data may be transferred, accessed or disclosed to third parties for the Purposes or for Marketing Purposes. Further, VIVA may engage other companies, service providers or individuals to perform functions on VIVA’S behalf such as those listed below (not exhaustive):-

    1. VIVA’S professional advisors, including its legal advisors, auditors, insurers, accountants and consultants;

    2. service providers such as VIVA’S information technology (IT) service providers, transportation providers, and equipment repair service providers and utilities companies;

    3. VIVA’s holding companies or subsidiaries, or a subsidiary of the holding company and VIVA’S group companies; and

    4. regulatory and governmental authorities within and outside Malaysia, in order to comply with statutory and government requirements.

      Personal Data may also be shared in connection with a corporate transaction involving VIVA such as a sale of a subsidiary or a division, merger, consolidation, or asset sale, or in the unlikely event of winding-up.



Correction Requests and Inquiries

10.Subject to any exceptions under applicable laws, you may at any time request for access to and/or request correction of your Personal Data, request to limit the processing of your Personal Data and/or make any inquiries or complaints regarding your Personal Data by contacting:-

Address: B13A-3, Megan Avenue II, 12 Jalan Yap Kwan Seng, 50450, Kuala Lumpur Fax: 03-216 11185
Telephone: 03-216 11216
Email address: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Attention: Tan Meng Seng , PDPA Officer



11. Please note that if you withdraw your consent for VIVA to process Personal Data for the Purposes, VIVA may consequently not be able to transact or contract with you and may be unable to provide you with the products or services requested.



12. In respect of your right to access and/or correct your Personal Data, VIVA has the right to refuse such requests to access and/or make any correction to the Personal Data for the reasons permitted under law. VIVA reserves the right to charge an administrative fee for retrieving your personal data records in compliance with the law. If so, VIVA will inform you of the fee before processing your request.



Personal Information of Other Individuals

13. In some circumstances, you may have provided Personal Data relating to other data subjects and in such circumstances you represent and warrant that you are authorised to provide such Personal Data to VIVA and that you have procured the consent of the other data subjects to the processing of their Personal Data in the manner as set forth in this Notice and they have been alerted to the contents of this Notice.



Third Party Web Sites

14. This Website may contain links to other web sites hosted by third parties whose privacy practices may differ from us. The Personal Data you choose to provide to or that is collected by these third parties is not covered by this Notice. If you link to or otherwise visit any these third party websites, please review their respective privacy policies.



Acknowledgement and Consent

15. By communicating with VIVA, engaging VIVA or using VIVA’S products or services, you acknowledge that you have read and understood this Notice and agree and consent to the use, processing, disclosure and transfer of Personal Data by VIVA as described in this Notice.



16. VIVA reserves the right to amend this Notice from time to time without prior notice. VIVA advises that you check the website for this Notice on a regular basis.





NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Notis Data Peribadi ini ("Notis") menerangkan bagaimana VIVA PARADISE SDN BHD (Company Registration No: 201201020704 (1005196-W)) dan syarikat-syarikat induknya, anak syarikatnya, syarikat berkaitan, syarikat bersekutu dan syarikat usaha sama serta wakilnya (“VIVA”) menggunakan Data Peribadi anda yang mungkin dikutip dan diproses dalam operasi harian dan dalam urusan perniagaan biasa menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”) di Malaysia.

Sekiranya berlaku sebarang percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi bahasa lain, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai. VIVA berhak untuk mengubahsuai, mengemaskini atau meminda terma-terma Notis ini pada bila-bila masa dengan meletakkan Notis yang dikemaskinikan di Laman web VIVA (“Laman Web”). Dengan terus berkomunikasi dengan VIVA atau dengan terus berinteraksi dengan VIVA berikutan pengubahsuaian, pengemaskinian atau pindaan kepada Notis ini ia hendaklah dianggap sebagai penerimaan anda terhadap pengubahsuaian, pengemaskinian atau pindaan tersebut.

Sepanjang urusan anda dengan VIVA atau dengan berhubung atau berkomunikasi dengan VIVA atau dengan menggunakan laman web, produk atau perkhidmatan, anda bersetuju dengan pemprosesan Data Peribadi anda oleh VIVA dan semua orang yang terlibat dalam penyediaan perkhidmatan oleh VIVA.



Pengutipan Data Peribadi

  1. “Data Peribadi” bermaksud sebarang maklumat yang berkaitan dengan anda dan yang anda telah berikan atau akan berikan kepada VIVA, yang boleh dikenalpasti daripada data tersebut dan maklumat lain yang VIVA diberi atau mempunyai akses, termasuk nama, no kad pengenalan, nombor yang boleh dihubungi, alamat, alamat emel, tarikh lahir, maklumat akaun bank, nombor kad kredit, maklumat pasangan atau pihak ketiga seperti nama dan tarikh lahir, data transaksi seperti bayaran kepada atau daripada anda, dan sebarang maklumat yang telah diberikan kepada VIVA melalui kad nama atau kad perniagaan dan/atau sebarang maklumat individu yang telah atau akan samada secara langsung atau tidak langsung dikutip, disimpan, diguna dan diproses oleh VIVA dari semasa ke semasa.

  2. Sebagai tambahan kepada Data Peribadi yang anda berikan kepada VIVA secara langsung, VIVA juga mungkin mengutip Data Peribadi anda daripada pelbagai sumber, termasuk tetapi tidak terhad kepada rakan perniagaannya, domain awam seperti laman web, kad nama, pesanan pembelian, atau individu tersebut berinteraksi dan berhubung dengan VIVA.

  3. Data Peribadi anda juga boleh dikutip melalui “cookies” semasa anda melayari Laman Web. Jika anda tidak ingin Data Peribadi anda dikutip melalui cookies di Laman Web, anda boleh menyahaktifkan “cookies”, dengan kekurangan ciri-ciri tertentu Laman Web mungkin tidak dapat berfungsi sepenuhnya tanpa “cookies”.

  4. Pemberian Data Peribada adalah mandatori kerana tanpa Data Peribadi, VIVA tidak dapat berkomunikasi dengan anda, tidak dapat memberikan perkhidmatan yang anda perlu atau akses kepada sesetengah bahagian Laman Web.



5. VIVA boleh menggunakan dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan berkaitan dengan perkhidmatan yang anda minta dan untuk aktiviti-aktiviti perniagaan VIVA yang termasuk, tanpa had (“Tujuan-Tujuan”):-

  • Untuk memproses, mengesahkan dan memenuhi permintaan pelangaan berkaitan produk, perkhidmatan atau transkasi VIVA;

  • Untuk berkomunikasi dengan anda tentang pertanyaan, permintaan, aduan dan/atau komen;

  • Untuk melaksanakan dan membolehkan sebarang tranksi dengan VIVA;

  • Untuk menurut atau menguatkuasakan terma dan syarat kontrak atau perjanjian yang dimeterai oleh atau bagi pihak VIVA yang VIVA terikat atau wajib untuk menurut;

  • Untuk memproses maklumat bil dan transaksi bayaran;

  • Untuk tujuan pentadbiran dalaman;

  • Untuk siasatan dalaman dan luaran;

  • Untuk menguatkuasa atau mempertahankan hak undang-undang, kepentingan atau harta VIVA dan/atau mendapatkan nasihat guaman;

  • Untuk mengendalikan penyertaan dalam peraduan, acara, penyelidikan pasaran dan soalselidik anjuran VIVA’S;

  • Untuk memproses dan menilai permohonan pekerjaan di VIVA;

  • Untuk VIVA mematuhi obligasinya di bawah undang-undang samada dalam atau luar Malaysia;

  • tujuan lain yang berkaitan dengan perkara di atas,

    dan anda bersetuju dan mengizinkan VIVA untuk menggunakan dan memproses Data Peribadi anda menurut cara sebagaimana yang dikenalpastikan dalam Notis ini.



Tujuan pemasaran dan promosi

6. VIVA oleh juga menggunakan dan memproses data anda untuk tujuan pemasaran dan promosi seperti:-

  • Untuk menghantar maklumat atau komunikasi pemasaran yang efektif dan bersasar kepada pelanggan;

  • Untuk mengedar maklumat atau butir-butir acara, seminar, persidangan dan ceramah yang mungkin anda minati

  • Memberi maklumat terkini berkenaan faedah oleh VIVA;

  • Menghubungi pelanggan berkaitan perkhidmatan dan tawaran yang berkenaan;

    Melalui emel, pos atau panggilan telefon (“Tujuan Pemasaran dan Promosi”).
    Sekiranya anda tidak bersetuju dengan VIVA memproses Data Peribadi anda untuk Tujuan Pemasaran dan Promosi, sila hubungi VIVA dengan menggunakan butiran hubungan di bawah.



Pemindahan Data Peribadi

7. Data Peribadi anda mungkin dipindahkan, disimpan, digunakan dan diproses dalam bidang kuasa selain daripada Malaysia, seperti berikut:

  • Di mana fungsi pentadbiran VIVA dijalankan di luar Malaysia;

  • Di mana pelayan atau pelayan sandaran VIVA terletak di luar Malaysia;

  • Di mana Data Peribadi perlu diberikan kepada pihak berkuasa di luar Malaysia;

  • Di mana penyedia perkhidmatan, kontraktor, ejen atau rakan kongsi VIVA terletak di luar Malaysia.



Bagaimana VIVA Melindungi Data Peribadi Anda

8. VIVA akan menyimpan dan memproses Data Peribadi anda dengan cara yang selamat dan sebaiknya, di mana mungkin, untuk melaksanakan perlindungan dan prosedur pentadbiran dan keselamatan yang sesuai sesuai dengan undang-undang dan peraturan yang berlaku untuk mencegah pemprosesan dan pendedahan Data Peribadi yang tidak sah dan kehilangan atau pemusnahan, atau kerosakan Data Peribadi tersebut. VIVA menggunakan prosedur dan ciri keselamatan yang ketat untuk mengelakkan akses yang tidak dibenarkan sebaik mungkin. Tahap keselamatan Data Peribadi yang disimpan dalam persekitaran bukan elektronik juga diperlakukan dengan prosedur dan cara yang ketat.



Pendedahan kepada Pihak Ketiga

9. Maklumat Peribadi mungkin dihantar, diakses atau didedahkan kepada pihak ketiga untuk Tujuan Pemasaran dan Promosi. Tambahan, VIVA boleh melantik syarikat-syarikat, penyedia- penyedia perkhidmatan atau individu-individu lain untuk melaksanakan fungsi bagi pihak VIVA seperti yang disenaraikan di bawah (tidak terhad):-

  1. Penasihat professional VIVA termasuk penasihat undang-undang, juru audit, penyedia insurans, akauntan dan perunding;

  2. Penyedia-penyedia perkhidmatan VIVA termasuk Penyedia-penyedia perkhidmatan teknologi maklumat (IT), perkhidmatan penghantaran, dan penyedia-penyedia perkhidmatan pembaikian peralatan dan syarikat-syarikat utiliti;

  3. Syarikat-syarikat induk VIVA or anak syarikat VIVA, atau anak syarikat/subsidiary syarikat induk dan syarikat kumpulan VIVA; dan

  4. Pihak berkuasa kawal selia dan kerajaan bagi mematuhi syarat-syarat di bawah undang- undang dan kerajaan.

    Data Peribadi anda mungkin juga didedahkan berkaitan dengan transaksi korporat melibatkan VIVA seperti jualan anak syarikat atau pembahagian, penggabungan, atau penjualan aset, atau sekiranya berlaku penggulungan.



Akses &Permohonan Pembetulan dan Pertanyaan

10. Tertakluk kepada sebarang pengecualian di bawah undang-undang yang diguna pakai, anda boleh pada bila-bila masa selepas ini memohon akses kepada, atau untuk pembaikan dan pembetulan Data Peribadi anda atau menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda, atau memohon maklumat lanjut atau membuat aduan berkenaan pemprosesan Data Peribadi anda dengan menghubungi:-

Alamat: B13A-3, Megan Avenue II, 12 Jalan Yap Kwan Seng, 50450, Kuala Lumpur Faks: 03-216 11185
Telefon: 03-216 11216
Alamat emel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Untuk Perhatian: Tan Meng Seng, PDPA Officer



11. Harap maklum bahawa jika anda menarik balik persetujuan anda untuk VIVA memproses Data Peribadi untuk Tujuan-Tujuan di atas, VIVA mungkin tidak dapat melakukan transaksi atau kontrak dengan anda dan mungkin tidak dapat memberikan anda produk atau perkhidmatan yang diminta.



12. Berkenaan dengan hak anda untuk mengakses dan/atau membetulkan Data Peribadi anda, VIVA berhak untuk menolak permohonan anda untuk mengakses dan/atau membuat sebarang pembetulan pada Data Peribadi anda atas alasan-alasan yang dibenarkan di bawah undang-undang. VIVA berhak mengenakan yuran pentadbiran untuk mendapatkan rekod Data Peribadi anda di bawah undang-undang. Jikalau dibenarkan, VIVA akan memaklumkan yuran sebelum memproses permohonan anda.



Maklumat Peribadi Individu Lain

13. Dalam keadaan tertentu, sekiranya anda telah memberikan sebarang Data Peribadi yang yang berkaitan dengan subjek data yang lain, dalam keadaan tersebut anda menyatakan kepada kami bahawa anda telah memperoleh persetujuan daripada pihak ketiga untuk memberi kepada kami maklumat peribadi mereka untuk tujuan yang berkaitan dengan anda seperti yang dinyatakan di dalam notis ini.



Laman Web Pihak Ketiga

14. Laman Web ini mungkin mengandungi pautan ke laman web lain yang dihoskan oleh pihak ketiga yang amalan privasinya mungkin berbeza dari kami. Data Peribadi yang anda pilih untuk diberikan kepada atau yang dikumpulkan oleh pihak ketiga ini tidak dilindungi oleh Notis ini. Sekiranya anda membuat pautan ke atau melayari laman web pihak ketiga ini, sila semak dasar privasi masing-masing.



Persetujuan

15. Dengan berkomunikasi dengan VIVA, melibatkan VIVA atau menggunakan produk atau perkhidmatan VIVA, anda mengakui bahawa anda telah membaca dan memahami Notis ini dan bersetuju dan mengizinkan penggunaan, pemprosesan, pendedahan dan pemindahan Data Peribadi oleh VIVA seperti yang dijelaskan dalam Notis ini.



16. VIVA berhak untuk menyemak dan mengemaskini Notis ini dari semasa ke semasa tanpa pemberitahuan sebelumnya. VIVA menasihatkan agar anda memeriksa laman web untuk Notis ini secara berkala.


 

Another project by Eksons Corporation Berhad's Property Division:

 

Project Orchestrated by:

Developer:

VIVA PARADISE SDN BHD (1005196-W)

(A joint venture between Eksons Corporation Bhd & Tempo Properties Sdn Bhd)

B-13A-3, Megan Avenue II,
No. 12, Jalan Yap Kwan Seng,
50450 Kuala Lumpur, Malaysia

Tel: +603-2161 1216
Fax: +603-2161 1185

Newsletter Subscribe

Subscribe to our newsletter to keep up to date on the latest with AFFINITI RESIDENCES

Don't worry, we hate spam too! You're in friendly hands.
Share This
Follow Us

Please publish modules in offcanvas position.